Novica o Zbirki slovenskih skladb za kljunasto flavto (avtorica: Mojca Zaplotnik)

V šolskem letu 2020/21 obeležujemo 111 let od ustanovitve Glasbene šole Kranj. Ob tej priložnosti smo v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev izdali Zbirko slovenskih skladb za kljunasto flavto.
Pričujoča zbirka je v veliki meri rezultat delovanja naše učiteljice kljunaste flavte, Mojce Zaplotnik. Leta je nagovarjala skladatelje, da so pisali skladbe za njene učence - bodisi soliste ali za različne komorne sestave. Jasno je, da zbirka kot taka sprva ni bila načrtovana. Skozi pedagoško udejstvovanje učiteljice je spontano nastajala iz potrebe, ker primernih slovenskih skladb za različne priložnosti, ki jih prinaša šolsko leto ali za zadostitev razpisnim pogojem tekmovanj, za kljunaste flavte ni bilo. Zbirko krasijo barvne ilustracije slikarke Maje Šubic, pa tudi razlage avtorskih skladb, ki jih je prispeval dr. Franc Križnar. Portrete skladateljev avtorskih skladb je za v zbirko narisal Iztok Sitar.
Ponosni smo, da so pri nastanku zbirke sodelovali tudi nekateri drugi zaposleni (Uroš Usenik, notograf, sicer učitelj kitare, Gašper Jereb, skladatelj mnogih skladb iz zbirke in naš učitelj skupinskega pouka, ne nazadnje, bivši ravnatelj šole, dr. Franc Križnar), kar je dokaz, da imamo na GŠ Kranj res izjemen kader, ki ne samo, da odlično skrbi za svoje učence in jih (glasbeno) vzgaja, ampak ima tudi druga znanja in sposobnosti, ki jih je pripravljen uporabiti in deliti. Najboljše stvari se lahko uresničijo  le z odličnim sodelovanjem in medsebojnim spoštovanjem sodelujočih.
Avtorica, Mojca Zaplotnik, o zbirki pove: ''Knjiga, ki je pravkar izšla in so v njej partiture vseh skladb, je prednostno namenjena učitelju kljunaste flavte, ki naj bi imel zbirko vedno pri roki, da bi lahko za učence hitro poiskal primerno skladbo za različne priložnosti. Zamislila sem si jo tako, da je v njej čisto vse, kar pedagog pri svojem delu potrebuje in mu podatkov ni potrebno iskati v drugih virih. Izbor skladb je praktično narekovalo šolsko leto sámo in prireditve ob različnih praznikih in dogodkih. Lahko rečem, da ima prav vsaka skladba svojo zgodbo nastanka, prva izvedba in ponovitve pa nepozabne spomine. Brez nesebične pomoči sodelavca Uroša Usenika, ki je gradivo notografiral, Jerneja Babnika, ki je poskrbel za oblikovanje, moje drage prijateljice in učenke Maje Šubic, ki je prispevala čudovite ilustracije in Franca Križnarja (moj prvi ravnatelj), ki je knjigo izvrstno dopolnil z besedilom, Glasbene šole Kranj ter Društva slovenskih skladateljev, bi notni zapis skladb najverjetneje žal pozabljen obležal v omari.''

Ravnateljica GŠ Kranj, Petra Mohorčič pa še dodaja: ''Hvaležni smo res vsem, ki so dovolili uporabo avtorskih del in kakorkoli sodelovali pri nastanku zbirke in upamo, da se po dobri (tudi naporni) izkušnji česa podobnega lotimo še kdaj – inštrumentov, ki potrebujejo glasbo slovenskih avtorjev, je še dovolj! Spodbujanje nastanka skladb slovenskih skladateljev za različna glasbila in sestave je bila (spomnimo se ravnateljev šole, ki sta bila hkrati skladatelja – Peter Lipar in Alojz Ajdič) in bo ostala pomembna nadstandardna naloga GŠ Kranj.''Še več pa si o zbirki lahko preberete tudi v prispevku, ki ga je za Gorenjski glas pripravil novinar Igor Kavčič: http://www.gorenjskiglas.si/article/20210302/C/210309977/1002/tu-so--slovenske-za-kljunasto-flavto